NUTRIŢIE | Tot ce trebuie să ştii despre magneziu
Pentru început, trebuie să menționăm faptul că în jur de 70% din populația adultă are deficienţă de magneziu, mai ales adulţii de peste 40 de ani. Magneziul există în alimente dar și în suplimente alimentare, pe care le putem găsi sub forme diferite. Unele sunt mai bine tolerate de către organism decât altele. Dar ce este magneziul și care este rolul acestuia pentru organism?
Ce este magneziul?
Este vorba despre un mineral indispensabil funcționării organismului (ocupă a patra poziție printre cele mai prezente minerale). În realitate, intră în peste 300 de reacții metabolice. Magneziul se regăsește în oase, dinți, mușchi și restul corpului.
Care este rolul său și care sunt beneficiile oferite?
Magneziul participă la reglarea nervoasă și la relaxarea musculară după contracții. Contribuie la metabolismul lipidelor, la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la tensiunea arterială. Însă acesta nu este totul. Magneziul are o mulțime de alte avantaje precum:
- confortul capitalului osos (osatură normală, un nivel mai scăzut de fracturi, menținerea unei dentiții normale);
- este ideal împotriva oboselii musculare, destinde mușchii și evită febra musculară;
- are o influență pozitivă împotriva stresului și tulburărilor de somn;
- susține funcțiile memoriei;
- are un efect calmant asupra sistemului nervos;
- facilitează adormirea și ameliorează lungimea și calitatea somnului profund;
- ajută corpul să metabolizeze calciul;
- diminuează coagularea sanguină;
- încetinește procesul de îmbătrânire;
- are un rol important asupra moralului și în special asupra serotoninei, un neurotransmițător esențial psihicului nostru;
Unde îl putem găsi?
În nuci și alune, germeni de grâu, drojdie de bere, oleaginoase, fructe uscate, legume verzi (spanac, varză), leguminoase, cereale integrale, unele ape minerale.
Care este nevoia zilnică de magneziu?
De 6 mg pe kilogram pe zi la un adult, iar în cazul anumitor categorii de persoane – sportivi, femei însărcinate, persoane în vârstă, persoane expuse la stres, adolescenți este nevoie de o cantitate şi mai mare. Există perioade în viață în care corpul consumă mai multă energie și are nevoie de mai mult magneziu (sarcină, adolescență). În ceea ce privește sportivii, unul din motive este că atleții transpiră, consumă multe lichide și urinează. Pierd mai mulți electroliți decât indivizii sedentari. Vezi articolul: Hidratarea | Ştiinţa din spatele performanţei
Care sunt semnele unei carențe în magneziu? Există diferite semne de carență:
- oboseală cronică ;
- imposibilitatea de a face față stresului ;
- crampe ;
- palpitații ;
- spasme la nivel muscular ;
- irascibilitate ;
- dureri de cap ;
În caz de carență, mușchii se află într-o fază denumită spasm, adică corpul este supus unei hiperactivități (nervoase și musculare).
În plus, o cantitate insuficientă de magneziu în sânge este adesea asociată cu doi factori – o hipokaliemie (o cantitate insuficientă de potasiu în sânge) sau hipocalcemie (o cantitate insuficientă de calciu în sânge). Pentru a se contracta, mușchiul are nevoie de calciu și pentru a se relaxa, magneziul îi ia locul. In absența magneziului relaxarea musculară nu este posibilă.
Ce putem face pentru a regla nivelul de magneziu?
Imbunătățirea aporturilor de magneziu este necesară în special prin intermediul alimentației. Atenție, transformarea și gătirea unor alimente poate reduce cantitatea de magneziu. Hrana industrializată este săracă în magneziu. Pe lângă asta, ceea ce ne mai privează de magneziu sunt perioadele menstruale, transpirația excesivă și perioadele prelungite de stress.
Cât timp ar trebui să dureze o cură pe bază de magneziu?
Perioada medie este de trei luni.
Cum să alegem magneziul?
Există trei tipuri de săruri de magneziu :
- sărurile anorganice insolubile (oxid, carbonat, hidroxid) ;
- sărurile anorganice solubile (clorură, sulfat);
- sărurile organice solubile (citrat, lactat, gluconat);
- complexele organice solubile (glicint, bisglicinat) ;
Diferitele forme de magneziu nu conțin aceeași cantitate de magneziu, nici măcar aceeași biodisponibilitate (cantitatea efectiv absorbită). Trebuie să ai grijă de asemenea şi la caracterul laxativ al produsului și la unii aditivi inutili (maltodextrina de exemplu).
Lasă un răspuns